7 vergeten groenten




Een lijst met vergeten groenten, 7 stuks met uitleg.

Pastinaken: Ook wel pinksternakel of witte peen genoemd. Het is een hele oude groente die sinds kort weer in ons land wordt verbouwd. Bewaar pastinaak niet te lang. Drie dagen in de groente la is maximaal. De wortel wordt anders slap. De witte wortel is niet zo zoet als de wortel die we kennen. Pastinaak is heel smakelijk. Heerlijk in stamppot zoals hutspot of als smaakmaker door aardappelpuree. De kooktijd is iets korter dan voor gewone wortel.

Winterpostelein: Winterpostelein is gemakkelijk te herkennen aan de schotelvormige bladeren. Het kan rauw gegeten worden als salade of als smaakmaker door een salade of rauw door een stamppot in plaats van rauwe andijvie. Het is een bron van vitamine C, calcium, ijzer en magnesium.

 

 

 

 

 

 

 

Snijbiet: Ook wel warmoes genoemd. Is in vele kleuren verkrijgbaar zoals rood, wit, geel en groen. Smaakt heel erg als spinazie, maar is leuk serveren vanwege de kleuren. De dikke stengels liever niet opeten, maar het blad van de stengels af rissen. Net als spinazie mag het niet worden opgewarmd.

Aardpeer: Ook wel topinambour genoemd. Deze knol is familie van de zonnebloem. Aardpeerknollen zijn voedzaam en licht verteerbaar. De smaak is bijzonder en heel goed. De groente is ook erg gezond. Door de vele belangrijke bouwstoffen is het heilzaam bij verstopping, reuma en jicht. Ook voor mensen met diabetes, want bij de vertering komt geen glucose vrij.

Raapstelen: Ook wel ‘kelen’ genoemd. Dit is het jong geoogste blad van de Chinese kool. Meestal wordt het hele plantje met worteltjes geoogst. Soms wordt het aan de grond afgesneden.

Uitgegroeide raapstelen vormen een knolletje.


Wortelpeterselie: Ook wel peterseliewortel genoemd. Ideaal voor in soepen en ragouts. De stengel is als gewone peterselie te gebruiken. De witte wortel ligt qua smaak een beetje tussen pastinaak en knolselderij in.

De groente is rijk aan vitamine A1, B2 en C.

Brave Hendrik: Brave Hendrik is ook een hele oude groente. De naam is afgeleid van een plant die ‘Boze Hendrik’ heet. De smaak van Brave Hendrik is zacht. Je maakt de bladeren klaar als verse spinazie. De nerven zijn wat grover en het blad wat stugger. De jonge bladeren zijn heerlijk. Bij de oudere bladeren is het verstandig de moeite te nemen de harde stukken deels weg te snijden. Ook de Brave Hendrik is goed voor de gezondheid. Helpt goed bij darmstoornissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier!

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.