Over de vergeten groenten
Wij en de vergeten groenten!

Eigenlijk is vergeten groenten een beetje een rare naam. Als je iets bent vergeten dan herinner je je het niet. Maar als je er aan denkt, dan ben je het niet vergeten. De naam ‘vergeten groenten’ is dus minstens tegenstrijdig te noemen.

Eigenlijk wordt er bedoeld dat bepaalde groenten die vroeger door veel mensen werden gegeten nu niet meer bekend zijn bij zulke grote groepen. Laat staan dat ze bij hen op het menu staan.

vergeten groenten

Hoe het komt dat we ze vergeten zijn is niet met een antwoord te beantwoorden. Het is een compleet pakketje dat er voor zorgde dat we deze groenten nu niet meer zo vaak tegen komen.

Als eerste: de smaak en het ‘mondgevoel’ van sommige van de vergeten groenten past minder bij wat sommige mensen tegenwoordig prettig vinden. Vroeger vonden mensen dat misschien ook niet zo prettig of lekker, maar was er niets anders.

Niet alles was vroeger beter of lekkerder.

Het ruwe blad met de dikke nerven van bijvoorbeeld Brave Hendrik, voorloper van wat wij als spinazie kennen, vindt niet iedereen prettig aanvoelen.

Sommige groenten werden vergeten, omdat ze maar beperkt houdbaar waren en daardoor niet goed over langere afstanden vervoerd konden worden. Van deze groenten kan de smaak en textuur juist weer opvallend goed zijn.

Voor de bereiding van sommige vergeten groenten was veel tijd nodig. Nu ‘slow food’ en ‘slow cooking’ in de belangstelling staan, is er voor de lange bereidingstijd weer meer ruimte.

Bepaalde groenten konden niet beter geteeld worden en brachten daardoor te weinig op ten opzichte van andere groenten. De telers gingen de groenten die meer opbrachten telen en verkopen en lieten de andere zitten.


KLik hier

 

Reacties zijn gesloten.